Foto: Evropské setkání bratří s časnými sliby

Ve dnech 15. až 19. července 2024 se v Porziunkuli v Assisi konalo evropské setkání bratří s časnými sliby. Jeho tématem byla věta převzatá z Vita prima Tomáše z Celana: „Naplněni nekonečným obdivem“.

Po prvním dni, 16. července, se 155 bratří a jejich formátorů zamýšlelo nad tématem „Rovnováha mezi kontemplací a činností“. Během eucharistické slavnosti v bazilice svaté Kláry hovořil generální sekretář pro formaci a studia br. Darko Tepert o důležitosti Boží vůle v každém rozhodnutí.

Ve středu 17. července se bratři vydali na pouť do La Verny, přesně dva měsíce před oslavou 800. výročí stigmatizace svatého Františka. Při mši svaté mluvil italský bratr Livio Crisci o Františkově temné noci a svou homilii zakončil slovy „Drazí bratři, ponořme se do dějin a nosme v srdci poslední slova, která pronesl náš serafínský Otec před odchodem z tohoto světa: Já jsem svůj díl vykonal, Kristus ať vás naučí tomu vašemu.“

18. červenec byl věnován novým formám života a evangelizaci. Po slavení se bratři podělili o své zkušenosti s putováním a životem v nových formách. Br. Casey Cole OFM přednesl přednášku o evangelizaci prostřednictvím sociálních médií.

Poslední den setkání promluvil generální ministr br. Massimo Fusarelli o situaci menších bratří v Evropě s výhledem do budoucnosti. Mši sv. v bazilice Panny Marie Andělské, doprovázené zpěvem bratří z Polska, předsedal bratr Massimo. „Pevně věřím, že je čas začít znovu, ale musíme se vydat správnou cestou, tou, kterou nám naznačí Duch svatý,“ řekl. Nakonec popřál bratřím, aby se svým životem zcela odevzdali Bohu a dali se do hlásání evangelia.

Během setkání mohli bratři diskutovat o své formaci, životě a poslání ve svých provinciích i v Evropě. V jazykových skupinách také sestavili závěrečnou deklaraci a návrhy, které byly potvrzeny hlasováním velkou většinou shromáždění.

Více na celosvětovém webu františkánů.