15. srpen: den modliteb za mír ve Svaté zemi

Jeruzalémský patriarcha kardinál Pierbattista Pizzaballa v dopise vyzval všechny věřící, aby 15. srpna, na slavnost Nanebevzetí Panny Marie, uspořádali den modliteb za mír ve Svaté zemi.

„Od začátku této strašné války uplynulo již mnoho měsíců. Nejenže utrpení způsobené tímto konfliktem a zděšení z toho, co se děje, stále přetrvává, ale zdá se, že je neustále podněcováno nenávistí, záští a pohrdáním, které jen zvyšují násilí a vzdalují možnost nalézt řešení,“ napsal kardinál v dopise, v němž vyzval všechny věřící k modlitbám za mír.

K této modlitbě kard. Pizzaballa navrhuje: „V tento den (15. srpna) proto před nebo po slavení eucharistie nebo v době, která bude příhodná, zvu všechny ke chvíli přímluvné modlitby za mír k Panně Marii Nanebevzaté. Přeji si, aby se farnosti, kontemplativní a apoštolské řeholní komunity a také několik poutníků, kteří jsou mezi námi přítomni, sjednotili ve společné touze po míru, který svěřujeme Nejsvětější Panně.“

K této výzvě k modlitbě za mír se připojil také bratr Francesco Patton, františkánský kustod Svaté země: „Myslím, že vidím znamení předzvěsti naděje v tom, že se znesvářené strany dohodly na obnovení rozhovorů o příměří v Gaze, propuštění rukojmích a propuštění politických vězňů právě v den, kdy slavíme svátek Panny Marie vzaté do nebe s tělem i duší, což je znamení jisté naděje a útěchy pro nás poutníky na Zemi,“ napsal br. Francesco v dopise adresovaném bratřím žijícím ve Svaté zemi a zároveň je pozval k účasti na dni modliteb v Getsemanech 14. a 15. srpna podle programu kustodie.

Prosba o mír k Panně Marii nanebevzaté

Slavná Matko Boží

vyvýšená nad chóry andělů

modli se za nás spolu se svatým Michaelem Archandělem

a se všemi nebeskými andělskými mocnostmi

a se všemi svatými

k tvému nejsvětějšímu

milovanému Synu, Pánu a Mistru.

Vypros pro tuto Svatou zemi,

pro všechny její děti

a pro celé lidstvo

dar smíření a míru.

Kéž se naplní tvé proroctví:

kéž jsou rozptýlení ti, kdo v srdci smýšlejí pyšně,

mocní nechť jsou sesazení ze svých trůnů.

a konečně pokorní ať jsou pozvednuti;

ať se hladoví nasytí dobrými věcmi,

pokojní ať jsou uznáni za Boží děti

a pokorní ať obdrží zemi jako dar.

Kéž nám to Ježíš Kristus, tvůj Syn, dopřeje,

který tě dnes vyvýšil

nad sbory andělů,

korunoval tě diadémem království.

a posadil tě na trůn věčné nádhery.

Jemu budiž čest a sláva na věky věků. 

Amen.

Zdroj: https://ofm.org/appello-di-preghiera-per-la-pace-in-terra-santa.html